Способи підвищення водонепроникність бетону

Вода – це речовина, без якої життя неможливе. Багато сфер життя також не можуть існувати без неї. Незважаючи на всі корисні властивості води і її затребуваність у самих різних сферах життя, вона також є і руйнівною речовиною. Постійний вплив води на матеріали може стати причиною їх руйнування. Наприклад, навіть найміцніший і популярний будівельний матеріал – бетон –  вимагає захисту від несприятливих факторів, особливо від води.

Про захист бетону від води ми і розповімо в нашій статті.

Чому так важливо захищати бетон від впливу вологи?

Бетон – це пористий будівельний матеріал, тому в незахищений бетон дуже легко можуть проникнути різні речовини, які потрапляючи в глиб матеріалу через пори, руйнують його зсередини.

Частий або постійний контакт голого бетону і води може привести до наступних проблем:

  • Появи тріщин, відколів і вибоїн;
  • Покриття поверхні плямами;
  • Можливість розвитку грибків, мохів і схожих речовин на поверхні.

Крім зовнішніх змін страждає механічна міцність бетону, погіршується термоізоляція і загальний мікроклімат матеріалу.

Також в утворені від вологи тріщини можуть потрапляти солі, які залишаються після атмосферних опадів, накопичуючись всередині бетону. І ці солі, у свою чергу, будуть ще більше роз'їдати ці тріщини.

Як захистити бетонну конструкцію від впливу води?

Захистити бетонну конструкцію від впливу води можна за допомогою декількох видів матеріалів, які слід вибирати в залежності від експлуатації і місцезнаходження конструкції. Для деяких бетонних конструкцій досить додати спеціальну добавку при заливці бетонної суміші для додання водонепроникності поверхні, для інших – потрібно покрити поверхню лаком, а для третіх спеціальним просоченням і тд.

Звичайно ж, найпростіший і швидкий спосіб – це використання гідроізоляційних добавок. Краще вибирати добавку, яка захищає бетон як від позитивного, так і негативного тиску води.

Якісна добавка в бетон для гідроізоляції крім основної функції також підвищує міцність і зносостійкість бетону, а також допомагає запобігти карбонізації у ньому.

Бетонна добавка Teknomer 120(Текомер 120)

Бетонна добавка, яка робить бетонні вироби стійкими до позитивного і негативного тиску води