Причини появи тріщин в бетоні після висихання

Бетон вважається найбільш затребуваним будівельним матеріалом, але в той же час він вимагає високої відповідальності при роботі з ним. Сюди відносяться: чітке співвідношення компонентів суміші, правильна заливка, якісний догляд при застиганні, зміцнення і відповідні умови експлуатації. У сукупності всі ці нюанси роблять залізобетонну конструкцію дуже міцною, зносостійкою і довговічною. Якщо до заливання бетону поставитися не особливо відповідально або ж не зміцнити його після, то ймовірність появи тріщин є 100 з 100. 

У цій статті розповімо на що звернути увагу при заливці бетону і про причини появи тріщин відразу після висихання.

На що варто звернути увагу при заливці бетону?

Нижче опишемо 4 важливі поради при заливці бетону: 

Не заливайте бетон у сильний дощ або снігопад

Бетон, як і безліч інших будівельно-ремонтних матеріалів не любить вологу, тому під час будь-яких опадів не варто заливати цей матеріал, якщо ви працюєте на відкритій місцевості. 

Слідкуйте за рівнем вологи в бетоні при застиганні

Працюючи в літню пору року рекомендується заливати бетон або рано вранці, або пізно ввечері. Відомо, що спека негативно впливає на бетон не тільки під час заливки, але і під час його висихання, тому слід стежити за тим, щоб волога не випаровувалася з поверхні занадто швидко, так як це загрожує швидкою появою тріщин. 

Тому в разі потреби зволожуйте бетон додатково звичайною водою. Також свіжоукладений бетон потрібно захищати від сонця, закриваючи його від потрапляння прямих променів. 

Не порушуйте співвідношення компонентів

Що стосується співвідношення компонентів бетонної суміші, то порушувати їх точно не варто. Особливо частою проблемою є додавання надмірного обсягу води. Також не доливайте воду в уже замішану цементну суміш, навіть якщо бачите, що матеріал не досить пластичний. Це знизить параметри міцності майбутньої бетонної конструкції і може стати причиною появи тріщин. Рекомендується використовувати спеціальну добавку, яка додається в бетонну суміш і робить її більш текучою, пластичною і зручною в роботі, але не знижує її характеристики міцності. Такими добавками є пластифікатори і суперпластифікатори

Нарізайте деформаційні шви

Не варто забувати про такий важливий етап роботи, як нарізка деформаційних швів. Це необхідно зробити протягом 3х днів після заливки в тому випадку, якщо розмір поверхні 3 м2 і більше. Нехтування цим пунктом може привести до самих плачевних наслідків для залізобетонної конструкції - її руйнування. Так як бетон-матеріал нееластичний, тому під впливом різних змін земної поверхні, температури і тд. він буде покривати досить глибокими тріщинами.

Не дотримання кожного з вищевказаних пунктів і є причинами, через які утворюються тріщини відразу або практично відразу після заливки бетону. Тому дотримуйтесь усіх правил заливки матеріалу і не забувайте додатково зміцнювати його після застигання (через 28-30 днів після заливки).

Пластифікатор Teknoflow 100, 30 кг(Текнофлоу 100)

Суперпластифікатор на основі нафталинсульфоната, покращує пластичність і міцність бетону