Пластифікатори для бетону: види і користь застосування

Існує безліч різних добавок для бетону, призначення яких є збільшення зносостійкості і міцності бетонної поверхні, забезпечення не запилення бетону, запобігання його розтріскування після висихання, створення більш зручної пластичної суміші для заливки, надання можливості працювати з бетоном при різних погодних умовах, як сильний вітер, висока або дуже низька температура і тд.

Що таке пластифікатор?

Пластифікатор - це добавка для бетону, яка застосовується з метою збільшення пластичності і плинності бетону. Крім отримання бетонної суміші правильної консистенції, пластифікатори ще й покращують технічні характеристики бетону після його застигання. Величезною проблемою є розтріскування цього будівельного матеріалу під час і після висихання, а пластифікатор якраз таки її дуже успішно усуває.

Які є види пластифікаторів?

Пластифікатори поділяються на 2 види:

  • Гідрофобізуючі;
  • Гідрофільний.

Гідрофобізуючі пластифікатори насичують бетон повітрям. Завдяки цьому суміш стає більш пластичною, а натяг вологи в бетоні знижується. А гідрофільні пластифікатори застосовуються спеціально для додання бетонної суміші кращої плинності і пластичності, завдяки чому суміш стає більш комфортною, не вимагаючи додавання більшого обсягу води.

Відмінним прикладом пластифікатора, який збільшує пластичність бетонної суміші і зменшує обсяг використаної води при замішуванні є Teknoflow Super. Він виробляється на основі нафталінсульфонату. Додається пластифікатор у співвідношенні 0,5-2% до загальної маси суміші. І навіть такого, здавалося б, маленького обсягу добавки буде достатньо, щоб зробити всю бетонну суміш більш міцною і довговічною, а також вона забезпечує можливість працювати з бетоном при низьких температурах повітря. Крім цього, завдяки використанню пластифікатора таке явище, як утворення пустот стає малоймовірним.

Де можна застосовувати пластифікатори?

Насправді, сфера застосування пластифікаторів дуже широка. Їх застосовують для будівництва як величезних інженерних конструкцій, так і невеликих житлових приміщень, адже необхідність у використанні пластифікаторів поширюється не тільки на великі бетонні споруди, але і на дрібні, адже метою є створення зносостійкої і довговічної поверхні, незалежно від її розміру. Матеріал використовують при заливці бетону для:

  • Житлових приміщень;
  • Мед закладів;
  • Освітніх установ;
  • Торгових центрів;
  • Метро;
  • Тунель;
  • Шосе;
  • Гребель і тд.
Пластифікатор Teknoflow 100, 30 кг(Текнофлоу 100)

Суперпластифікатор на основі нафталинсульфоната, покращує пластичність і міцність бетону