Чи можна уникнути виникнення тріщин в бетоні?

Незважаючи на високу міцність конструкцій з бетону, з часом він може руйнуватися через вплив різних факторів. Особливо чутливим до них є спочатку незахищений або неукріплений бетон. У цій статті хотіли б розповісти, які фактори впливають на появу як дрібних, так і великих тріщин в бетоні, а також, чи можна уникнути їх виникнення спочатку.

Фактори, які впливають на виникнення тріщин в бетоні

Зазвичай після заливки бетону його зміцнюють спеціальними сумішами, які роблять бетонні поверхні зносостійкими і довговічними. Якщо ж це не зробити або зробити недобросовісно, то виникнення тріщин не змусить себе чекати. Нижче наведемо приклади найбільш поширених факторів, які стають причиною тріщин в бетоні.

Перепади температури повітря

Ми знаємо, що бетон - це пористий матеріал. І якщо він не захищений спеціальними сумішами, то в пори бетону буде проникати волога. При зміні температури повітря і поверхні молекули води мають властивості розширюватися і звужуватися. На незахищений бетон негативно впливає температура нижче 0°C, так як молекули води розширюються, створюючи тиск на стінки пор бетону, що призводить до появи мікротріщин в матеріалі, які з часом збільшуються. Таким чином, через перепади температури плюс впливу вологи бетон тріскається і поступово руйнуватися як зовні, так і зсередини.

Карбонізація

Будівництво з бетону зазвичай не проходить без використання арматури, яку встановлюють в якості каркаса. Це пов'язано з тим, що всі кути, вигини і подібні частини конструкції потребують додаткового зміцнення, так як саме в таких місцях бетон найбільш вразливий.

Що стосується карбонізації, то це процес, при якому бетон реагує на середовище, насичене вуглекислим газом. Звичайно, що негативного впливу на сам бетон не відбувається, але відбувається вплив на арматуру - вона оголюється. А це, в свою чергу, призводить до тріщин в бетоні і появи іржі на арматурі.

Вплив сірчаної кислоти (сульфатів)

Як і безліч інших хімічних елементів, сульфати мають сильний негативний вплив на бетон. Вступаючи в реакцію, вони призводять до руйнування різного виду, як тріщини, розломи і тд.

Чи можна уникнути виникнення тріщин в бетоні?

Відповідь проста "так, можна!”.

Ще на етапі заливки бетону Ви повинні подумати про його довговічність. Так як матеріал спочатку можна неправильно залити, що і ніякий додатковий захист не допоможе. Наприклад, при жаркій, холодній, вітряній погоді необхідно використовувати пластифікатори - добавки, які використовують на етапі замішування бетонного розчину. Якщо ж заливка матеріалу відбувається в нормальних умовах, то необхідно підібрати відповідну зміцнюючу суміш для свіжоукладеного бетону. Також, при заливці досить великої площі, слід не забути про нарізку швів, що допоможе запобігти розтріскування бетону в подальшому.

Ознайомитися з якісними матеріалами для захисту бетону ви можете по посилання

Корундовий топпінг Teknoser 300(Текносер 300)

Зміцнювач (топпінг) для свіжих бетонних поверхонь з корундовою крихтою, збільшує міцнісні властивості бетонної поверхні у 2 рази

Інгібітор корозії Tekno AD(Текно AD)

Цементна суміш, яка підвищує адгезію між старими бетонними поверхнями та новими

Зміцнювач для бетону Teknokur 100(Текнокюр 100)

Зміцнювач (кюрінг) для бетонних поверхонь на основі акрилової емульсії

Акриловий лак білого кольору Teknocila 400(Текносіла 400)

Акриловий лак на водній основі кольору для захисту мінеральних поверхонь

Пластифікатор Teknoflow 100, 30 кг(Текнофлоу 100)

Суперпластифікатор на основі нафталинсульфоната, покращує пластичність і міцність бетону

Акриловий лак Teknocila 350(Текносіла 350)

Лак на акриловій основі для високоміцного бетону

Кварцовий Топпінг Teknoser 100(Текносер 100)

Зміцнювач (топпінг) для свіжих бетонних поверхонь, до складу якого входить кварцовий наповнювач

Зміцнювач для бетону Teknoser Lityum(Текносер Літіум)

Просочення для мінеральних поверхонь основі силікату літію

Епоксидна підлога Teknobond 500(Текнобонд 500)

Двокомпонентна епоксидна наливна підлога 20 кг