Недоліки хімічних анкерів. Чи варто віддавати перевагу хімічним анкерів замість механічних?

Інтернет кишить інформацією про переваги хімічних анкерів, про їх корисності в будівельній сфері і про те, що багато майстрів вважають за краще працювати саме з ними, а не з механічними.

Чи правда хімічні анкери настільки хороші? Чи все ж і вони мають якісь недоліки? Спробуємо відповісти на ці питання в нашій статті.

Який принцип роботи хімічних анкерів?

Хімічні анкери фіксують різні елементив основу за рахунок таких властивостей, як висока адгезія і когезія. Спочатку свердлиться отвір необхідної довжини і діаметру, після чого очищується і заповнюється хімічноб сумішшю. Після заповнення в отвір вставляється шпилька або арматурний прут. Як тільки суміш повністю затвердіє, його можна навантажувати.

У чому головна перевага хімічного анкера над механічним?

Головною перевагою хімічних анкерів є більш широка сфера експлуатації. Це обумовлено можливістю кріплення не тільки у тверду міцну повнотілу основу, як при використанні звичайних механічних кріпильних елементів, але і в пустотілі, крихкі підстави, а також на краю і кутах конструкцій.

Хімічний анкер заповнює всі порожнечі основи, скріплюючи її, завдяки чому створюється надійне довговічне кріплення. До того ж, вага прикріпленого елементу розподіляється по всій довжині анкеру, що теж робить кріплення більш міцним і надійним.

Також у хімічного анкеру немає такого явища, як поява іржі, що дуже поширене серед механічних.

Чи існують недоліки хімічних анкерів?

На сьогодні аналогів хімічних анкерів не існує, особливо, коли необхідно прикріпити важкий елемент до пустотілої основи. Незважаючи на це, матеріал все ж має кілька недоліків.

Неприємний запах: це ж хімічна суміш як ніяк.
Робота без перекурів: матеріал застигає протягом 7-10 хвилин, тому якщо необхідно заповнити не 1-2 отвори, то працювати доведеться дуже швидко, але акуратно.

Хімічний анкер Teknobond 401 S(Текнобонд 400 S)

Двокомпонентний швидкотвердіючий тиксотропний хімічний анкер

Хімічний анкер Teknobond 401 W(Текнобонд 400 W)

Вологостійкий тиксотропний швидковисихаючий хімічний анкер на основі синтетичної епоксіакрілатной смоли

Хімічний анкер Teknobond 400 P(Текнобонд 400 P)

Двокомпонентний тиксотропний швидкосохнучий хімічний анкер на основі поліефірної смоли

Хімічний анкер Teknobond 400 S(Текнобонд 400 S)

Двокомпонентний швидкотвердіючий тиксотропний хімічний анкер