Що таке адгезія матеріалів і чому вона важлива?

Купуючи матеріали для ремонту ми часто чуємо фразу "хороша адгезія" або "завдяки своїй високій адгезії матеріал буде відмінно триматися". Тому в цій статті хотіли б розповісти, що це таке і чому їй надають таке важливе значення.

Що таке адгезія?

Адгезія - це процес склеювання двох поверхонь або двох матеріалів. І чим вищим буде показник адгезії, тим краще будуть склеєні ці поверхні, які за щільністю можуть бути як однакові – однорідні, так і абсолютно різні. Сама ж клейова речовина називається адгезивом. Він може входити до складу самих різних матеріалів, таких, як:

  • Плитковий клей;
  • Затирка для плитки;
  • Штукатурка;
  • Шпаклівка;
  • Фарба;
  • Ремонтна суміш і тд.

Звичайно, що показник адгезії в матеріалі, пряме призначення якого є саме склеювання поверхонь, повинен бути вищим.

Також адгезив безпосередньо впливає на якість і клас клею для плитки. Наприклад, якщо взяти стандартний клей Teknofay C1T і Teknofay EX C2TE, то адгезія другого буде вище більш, ніж в 2 рази. Відповідно, за допомогою плиткового клею Teknofay EX C2TE можна приклеїти більш габаритний і важкий декоративний матеріал, з яким склад з класом C1 не витримав би.

Якщо з клеєм все зрозуміло, без адгезиву там ніяк, то з приводу інших будматеріалів. виникає питання: "чому цей показник теж так важливий?».

Навіщо потрібен високий показник адгезії в штукатурках, затирках, ремонтних та інших складах?

Насправді все просто. Без якісного адгезиву в складі матеріалу він просто не буде триматися на поверхні, особливо, якщо це стосується вертикальних.

  • Для зручного нанесення і довгого терміну експлуатації штукатурки потрібна адгезія, яка забезпечить надійне кріплення матеріалу, наприклад, до бетонної поверхні.
  • Для забивання відколів, дірок та інших пошкоджень бетону необхідно використовувати якісну ремонтну суміш з високим показником адгезії, який забезпечить десятки років експлуатації поверхні.
  • Для надійного і правильного закладення між плиткових швів потрібна затирка знову-таки з високим показником адгезії, щоб з часом вона не почала обсипатися або відшаровуватися, тим самим надаючи можливість пошкоджувати декоративний матеріал через шви зсередини.

Тому перш, ніж купити будь-який будівельний матеріал, перевірте, яка у нього адгезія і проконсультуйтеся, який мінімальний її показник підходить під ваш ремонт.

Клей для керамічної плитки Teknofay C1T(Текнофей C1T)

Клей для керамічної плитки на цементній основі, з високою адгезією

Клей для керамічної плитки та граніту Teknofay EX C2TE(Текнофей EX C2TE)

Клейовий розчин з високою адгезією для порцеляни, кераміки, граніту і мармуру сірого кольору

Клей для керамічної плитки та граніту Teknofay EX C2TE(Текнофей EX C2TE)

Клейовий розчин з високою адгезією для порцеляни, кераміки, граніту і мармуру білого кольору