Проникаюча гідроізоляція: що це таке і де вона використовується

Ще жодне будівництво не обходилось без гідроізолюючих матеріалів, у тому числі і проникаючих. Це дуже важливий етап при зведенні конструкцій різного призначення і розміру, так як волога – одна з найнебезпечніших речовин, молекули якої поступово проникають у пори і капіляри поверхні, руйнуючи її зсередини.

У нашій статті ми розповімо про проникаючу гідроізоляцію, її суміснысть з іншими видами гідроізоляційних матеріалів і наведемо приклади сфер її використання.

Що таке гідроізоляція?

Гідроізоляція - від слова "гідро" - вода і "ізоляція" - захист. Тобто, гідроізоляція - це матеріал, який ізолюючи захищає поверхню від руйнування через постійний або тимчасовий вплив води на неї.

Що таке проникаюча гыдроізоляція?

Проникаюча гідроізоляція - це матеріал, який не просто лягає на поверхню, створюючи захисний шар, а просочує собою бетон. Тим самим такий вид гідроізоляції закриває собою всі пори і мікропори, перешкоджаючи проникненню в них водних молекул. Чим якісніший матеріал, тим глибше він проникає в пори поверхні, наприклад, бетонної і тим краще він її захищає, продовжуючи термін експлуатації.

Проникаюча гідроізоляція захищає поверхню як від позитивного тиску води, так і негативного.

Чи можна використовувати кілька видів гідроізоляції?

Так, можна. Але не змішувати матеріали, а наносити все послідовно.

Після нанесення проникаючої гідроізоляції слід почекати її повного висихання, після чого нанести ще один вид будь-якого іншого гідроізоляційного матеріалу, наприклад, обмазувального або фарбувального. Таким чином захист від проникнення води вийде подвійно або, навіть, втричі надійніше.

Увага: наносити на поверхню кожен вид гідроізоляції необхідно в такій кількості шарів, скільки прописано на упаковці. На два не ділимо.

Де використовується проникаюча гідроізоляція?

Так як проникаюча гідроізоляція – досить універсальний матеріал, її сфера використання дуже широка. Нижче наведемо кілька прикладів, де застосовується матеріал:

  • Підвали;
  • Цокольні поверхи;
  • Тунелі;
  • Ліфтові шахти;
  • Залізобетонні труби;
  • Плавальні басейни;
  • Декоративні басейни;
  • Резервуари для води;
  • Усі види великих інженерних споруд (метро, шосе і тд.).

Для того, щоб споруда була довговічною, етап гідроізолювання поверхні ні в якому разі пропускати не можна.