Як і чим закрити тріщини в бетоні?

З одного боку бетон є одним з найміцніших будівельних матеріалів, з іншого ж - він сильно піддається негативному впливу різних зовнішніх факторів. Насправді, немає нічого складного у тому, щоб спочатку запобігти руйнуванню бетону. Для цього слід зміцнити поверхні спеціальними сумішами для бетону, такими як топінги, лаки, просочення і тд. Якщо ж це не зробити або використовувати невідповідну зміцнюючу суміш, або зробити це занадто пізно, то поява тріщин буде цілком зрозумілою. Що ж робити, якщо вони вже з'явилися?

По-перше, необхідно розібратися з видами тріщин, а далі вже підбирати матеріал для їх ліквідації.

Які існують види тріщин?

Класифікація тріщин відбувається за декількома параметрами:

  • За розміром: це можуть бути мікротріщини, шириною в 1 мм, середні тріщини - до 10 мм, а також великі, ширина яких є більше 10 мм.
  • За місцем знаходження в бетоні: наскрізні або поверхневі. А ті, в свою чергу, можуть відрізнятися глибиною. Також можуть бути тріщини, які знаходяться біля оголеної арматури, які і стали причиною їх появи.
  • За розташуванням і кількістю: тріщини, які виникли локально в одній частині поверхні, по всій площі бетону або тільки в найбільш чутливих частинах конструкції - на кутах і вигинах.
  • За причиною появи: тріщини, які виникли через усадки конструкції, і тріщини, які виникли при експлуатації. 
  • За впливом на конструкцію: незначні тріщини, які не мають вплив на цілісність залізобетонної конструкції і тріщини, які мають вплив на її міцність і цілісність.

Проаналізувавши вид тріщини можна приступати до етапу підбору матеріалу.

Як вибрати матеріал для закладення тріщин?

Існує досить багато видів матеріалів для ліквідації тріщин. До них відносяться ремонтні суміші, герметики, наливні суміші, епоксидні смоли та інші. Нижче наведемо кілька прикладів тріщин і матеріалів для їх ліквідації.

Якщо необхідно закрити довгі тріщини шириною близько 10 мм, то найбільш підходящим матеріалом буде герметик, наприклад, Teknopoliderz 1K на основі полімерів. Він підходить для ліквідації як горизонтальних, так і вертикальних швів.

Якщо тріщин на поверхні досить багато, але вони дрібні і неглибокі, то ідеальним матеріалом є наливна суміш, яка покриє всю поверхню рівномірним шаром. Радимо звернути увагу на матеріал Teknoself. Він наноситься шаром від 2 до 10 мм, що відмінно підійде для ліквідації тріщин такого виду. І, крім цього, наливна суміш додатково зміцнить бетонну поверхню, так як в складі є синтетичні полімери, які і підвищують міцність матеріалу.

Якщо ж тріщини досить великі, то тут допоможе тільки ремонтна суміш на цементній основі. Наприклад, Teknogrout EX для тріщин, які утворилися на горизонтальних поверхнях або Teknorep 300 для тріщин на вертикальних поверхнях. 

 

Сподіваємося, наша стаття була корисною для вас. Якщо ж ви не впевнені в правильному визначенні виду тріщин, то телефонуйте за номером 067 486 42 41 і отримаєте безкоштовну консультацію і допомогу в підборі матеріалів.

Наливна суміш Teknoself 500(Текноселф 500)

Однокомпонентна самовирівнююча суміш підвищеної міцності для наливних підлог з добавками синтетичного полімеру і високою адгезією.

Поліуретановий герметик для швів Teknopoliderz 1K(Текнополідерз 1K)

Однокомпонентний поліуретановий високоеластичний вологостійкий герметик для горизонтальних і вертикальних швів

Наливна суміш Teknoself(Текноселф)

Однокомпонентна самовирівнююча суміш для наливних підлог з добавками синтетичного полімеру та підвищеною адгезійною міцністю.

Самовирівнююча суміш Teknogrout EX(Текногроут ЕХ)

Наливна однокомпонентна безусадочна суміш з високою адгезією, міцністю і здатністю самовирівнюватися.